Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ - ΣΚΟΠΟΣ

 


Σκοπός του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην «Ψυχιατροδικαστική» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και εξειδίκευσης στο ευρύ, αναπτυσσόμενο και διεπιστημονικό αντικείμενο της Ψυχιατροδικαστικής, καθώς και της προαγωγής της έρευνας που σχετίζεται με το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ.

Αντικείμενο του ΠΜΣ «Ψυχιατροδικαστική» είναι η παροχή εκπαίδευσης σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, έτσι ώστε να αποκτήσουν ένα ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, εμπειρία και τεχνογνωσία σε μια ιδιαίτερα δυναμική περιοχή της σύγχρονης επιστήμης όπως είναι η Ψυχιατροδικαστική.

 

Οι βασικοί σκοποί του ΠΜΣ είναι οι εξής:

  • Παροχή γνώσης στην Ψυχιατροδικαστική (με στοιχεία Ψυχιατρικής, Παιδοψυχιατρικής, Ψυχολογίας, Νοσηλευτικής, Νομικής, Ιατροδικαστικής, Ηθικής και Δεοντολογίας, Κοινωνικής Επανένταξης και Αποκατάστασης, Μεθοδολογίας Έρευνας).
  • Απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων στην αξιολόγηση, τη φροντίδα, τον έλεγχο και τη διαχείριση της επικινδυνότητας ή/και των βίαιων συμπεριφορών ψυχικά πασχόντων ατόμων. Επιπλέον, παροχή γνώσεων προκειμένου οι απόφοιτοι να έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να λειτουργήσουν ως υψηλού επιπέδου Ψυχιατροδικαστές, ειδικοί πραγματογνώμονες και τεχνικοί σύμβουλοι σε δικαστικές διαδικασίες και νομικές υποθέσεις και στην φροντίδα και διαχείριση ψυχικά πασχόντων παραβατών.
  • Δημιουργία επιστημόνων με τις απαιτούμενες δεξιότητες για επιτυχή σταδιοδρομία στον ιδιωτικό, δημόσιο και ακαδημαϊκό τομέα.

•   Δημιουργία επιστημόνων για υψηλού επιπέδου στελέχωση των ψυχιατροδικαστικών    δομών που θα αναπτυχθούν υποχρεωτικά στην Ελλάδα (και λόγω συμβατικών υποχρεώσεων με την ΕΕ). 

Το πρόγραμμα σπουδών θα δώσει στους/στις φοιτητές/τριες το θεωρητικό και εξειδικευμένο υπόβαθρο σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, καθώς και την κλινική και πρακτική εμπειρία στην προσέγγιση των θεμάτων, που άπτονται του αντικειμένου του ΠΜΣ.

Ειδικότερα, θα εξειδικεύσει επιστήμονες από την ψυχιατρική, την ψυχολογία, τη νομική, τη νοσηλευτική, την κοινωνική εργασία, κ.α. στην προσέγγιση της βίας, επιθετικότητας, παραβατικότητας και της ψυχικής υγείας, στην αναγνώριση, διαχείριση και αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών και οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως αρωγοί στις δικαστικές υποθέσεις ψυχιατροδικαστικών ασθενών.